RSS
 

Ateneul Roman, un simbol al culturii romanesti

14 Mai

Ateneul Român este o sală de concerte din centrul Bucurestiului și un punct de reper al orasului.

Deschis în 1888, pe principala artera bucuresteana, Calea Victoriei a fost inca de atunci principala sala de concerte a orasului, loc in care are loc si acum celebrul festivalul muzical internațional anual George Enescu .

În 1865, personalitățile științifice VA Urechia, Constantin Esarcu, si Nicolae Crețulescu au fondat Societatea Ateneul Cultural Român. Pentru a servi scopurilor sale, Ateneul Român, este o clădire dedicată artei și științei.
Cladirea a fost proiectata de arhitectul francez Albert Galleron si a fost construit pe o proprietate care a apartinut familiei Văcărescu și inaugurat în 1888, deși lucrarile au continuat pana 1897. O parte din fondurile de construcție a fost ridicată prin subscripție publică în 28 de ani, ne amintintim si astazi de sloganul: “Donati un leu pentru Ateneu”.

In Anul 1992 au inceput lucrarile de restaurare, pentru a salva cladirea de la colaps au fost necesari 9 milioane de 9 euro, bani ce au provenit de la guvernul Romaniei și Consiliul Europei Banca de Dezvoltare.
Stilul general al cladirii este neoclassic. În fața clădirii există un mic parc și o statuie a poetului român Mihai Eminescu . In interior se afla se afla o sala ce poate gazdui aproximativ 600 de persoane. O fresca lungă de 75 mp și 3 m lățime decorează interiorul peretelui circular al salii de concert . Realizata de Costin petrescu, piesa descrie cele mai importante momente ale istoriei românești , începând cu cucerirea Daciei de către împăratul roman Traian și terminând cu realizarea România Mare în 1918.

In prezent aici este si sediul Filarmonicii George Enescu. Pretul biletelor la concertele simfonice variaza intre 15 – 65 lei. Mai multe informatii despre concerte si bilete regasiti aici. In mod sigur daca vizitati Bucurestiul, trebuie sa vizitati si Ateneul, fiind una dintre cele mai importante cladiri din Bucuresti, fiind recunoscuta in 2007 ca simbol al culturii romanesti.

Turistii ce cauta cazare Bucuresti in imediata apropiere a Ateneului au multe variante la dispozitie, in zona centrala fiind amplasate majoritatea hotelurilor de 5 stele, dar si hoteluri renumite de 4 stele, printre cele mai apropiate fiind: hotelul Hilton, Radisson Blu Bucharest, Hotel Berthelot, hotel Capsa.

 
Comentarii oprite

Posted in Diverse

 

Comments are closed.